Novice

Ne/korektno in ne/vljudno prodajanje časopisa Kralji ulice

Objavil/a: mcerar, 13.01.2012 | komentiraj
Prodaja KU-Danilo 002

“ Dober dan, smem ponudit časopis Kralji ulice, ki ga ustvarjajo brezdomci?” Tako bi vas nagovoril miren in korekten prodajalec pred večjim nakupovalnim središčem. Vaša odločitev pa je ali boste časopis kupili ali ne. »Lep pozdrav in nasvidenje.« V zadnjem času srečujemo tudi prodajalce, ki so iznajdljivejši kot vljudni prodajalec na vogalu najboljšega soseda. Na podlagi terenskega dela in poročanja ogorčenih kupcev smo naredili zbirko neustreznih nagovorov kupcev, ki se jih poslužujejo nekorektni prodajalci:
-    Časopis stane 5€, 1€ je zame, ostalo pa gre na uredništvo.
-    Smo gluhonemi in zbiramo denar, prispevek naj bi bil vsaj 50 €,v kolikor ne, je lahko tudi manj, podpirajo pa nas tudi Kralji ulice.
-    Pomagal vam bom vstaviti denar v avtomat, zato morate kupiti časopis in dati nekaj še za pomoč pri parkirnem avtomatu.
-    Zbiram denar za nastanitev, zato je danes časopis malo dražji.
-    Društvu Kralji ulice je zmanjkalo denarja za ponatis, prosim za pomoč društvu.
-    Beračenje z enim izvodom časopisa, ki je načeloma precej obrabljen, uničen, brez številke prodajalca.
-    
Včasih se zgodi, da bo prodajalec, ki ne prodaja časopisa po naših pravilih prodaje, ob zavrnitvi njegove ponudbe za vami zavpil kakšno kletvico, kričal, mahal s časopisom ali vam celo ponujal fotokopirane kopije aktualne številke. Ljudje imamo veliko problemov, brezdomci pogosto še več kot drugi, tako finančnih, stanovanjskih, zdravstvenih in še kakih. Ti problemi so pri mnogih dolgotrajni in se vlečejo že iz otroštva. To pa seveda ni opravičilo, da prodajalci prodajajo nekorektno, nadlegujejo in izsiljujejo ljudi po ulicah.

V Krajih ulice smo razvili strategijo, kako se odzvati takrat, ko smo seznanjeni s takimi kršitvami pravil prodaje, kot so zgoraj opisane. Vsak prodajalec ima na časopisih, ki jih prodaja, natisnjeno svojo štirimestno številko prodajalca. Tako kupci vedo, kdo jim je časopis prodal in lahko to javijo uredništvu oz. v uredništvu lahko izvemo, kdo je bil kršitelj pravil prodaje. Le-tega vedno povabimo na pogovor, da razčistimo okoliščine prodaje oz. se pomenimo glede pritožb kupcev. Nato se dogovorimo, kakšni bodo nadaljnji ukrepi. Če se izkaže, da je nek prodajalec kršil pravila prodaje, se mu običajno izreče prepoved prodaje za določen čas in pogoj, da se tekom določenega časa srečuje z nekom izmed zaposlenih na društvu, z namenom, da razvije način prodaje, ki je skladen s pravili prodaje.

Kakšen pa je postopek, ko se v prodajo vključi nov prodajalec? Vsak uporabnik društva, ki se želi vključiti v prodajo časopisa, ima najprej  individualne sestanke z nekom izmed zaposlenih, da mu razloži koncept prodaje, skupaj prediskutirata pravila prodaje. Nato se nov prodajalec sestane tudi s predstavnikom prodajalcem, da mu razloži konkretne načine korektne prodaje na terenu, na koncu pa dobi enega izmed izkušenih in uspešnih prodajalcev, da ga ta na terenu uvaja v prodajo. Vsak prodajalec dobi tudi svojo izkaznico s številko prodajalca.

Vse kupce časopisa Kralji ulice prosimo, da kupujete časopis samo od prodajalcev, ki nosijo izkaznico prodajalca z logotipom Društva Kralji ulice. Od prodajalca to lahko tudi zahtevate. Če naletite na nekorektnega in nevljudnega prodajalca oz. na prošnje za večje količine denarja pod pretvezo sodelovanja z društvom, poglejte na časopis in si zapomnite štirimestno številko, ki se nahaja na belem pravokotniku na naslovnici. To številko nam lahko potem sporočite. Le tako bomo lahko ugotovili, za katerega prodajalca je šlo in se z njim pogovorili, tako kot je zgoraj opisano.

Seveda pa je velika večina takih prodajalcev, ki časopis prodajajo korektno in vljudno. Predlagamo vam, da Kralje ulice kupujete le od takih  prodajalcev.


Novice