Klopca pod svobodnim soncem | Univerza pod zvezdami | Kaj delamo | Kralji ulice
Ulica > Kaj delamo > Univerza pod zvezdami > Klopca pod svobodnim soncem

Klopca pod svobodnim soncem

Klopca pod svobodnim soncem

Radijska oddaja Klopca pod svobodnim soncem obravnava različne vidike brezdomstva ter socialne izključenosti. Predvaja se na Radiu študent (98,3 MHz), vsako drugo soboto v mesecu ob 20h.

 

Ideja o oddaji se je porodila lansko poletje, prvi vstop v eter pa je bil novembra. Špiker in vodja je Rok Pibernik, pri pripravi pa mu pomagata Jean Nikolič in Žiga Novak. Vsaka oddaja traja eno uro in obravnava določen vidik brezdomstva oz. določeno temo ter z njo povezano problematiko.

 

Klopca pod svobodnim soncem (foto: Žigažaga)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sestavlja jo nekaj stalnih rubrik: »stritšimfo«, kjer se predvajajo krajše izjave in anekdote iz ulice; intervju s strokovnjakom ali strokovnjakinjo iz določenega področja (profesorji, strokovni delavci, zdravniki, policija itd.) ter pogovor v živo z gostom ali gostjo, ki se izbere glede na obravnavano temo in lahko o le-tej iz prve roke poda največ zanimivih informacij ter slikovitih primerov.

 

Do sedaj smo govorili o: 

 

V prihodnje imamo še v načrtu obdelati »brezdomce z domom«, brezdomne geje in lezbijke, se poglobiti v povprečen dan povprečnega brezdomca, predstaviti sanje brezdomnih, se dotakniti teme starševstva in brezdomstva, raziskati, koliko približno »zaslužijo« brezdomci na povprečen dan, raziskati stanovanjsko situacijo in problematiko v Sloveniji, pregledati še ostalo brezdomsko sceno po Sloveniji in njene značilnosti, predstaviti življenje brezdomnih parov, pregledati organizirano beračenje, se dotakniti vprašanja nasilja, duševnega zdravja med brezdomci, narediti pregled delovanja nevladnih organizacij, ki delujejo na področju brezdomstva, ter še mnoge druge vidike in teme povezane z brezdomstvom.

 

Namen oddaje je dati glas in medijski prostor brezdomcem in brezdomkam, da sami iz prve roke povejo, kakšno je njihovo življenje, kakšne imajo strategije preživetja, da spregovorijo o vzrokih za svoje brezdomstvo in svojih željah ter sami predlagajo, kako bi lahko izboljšali delovanje služb, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko. S pošiljanjem takšnih sporočil v javnost se razbijajo stereotipne predstave in predsodki ljudi do brezdomcev in obenem povečuje strpnost ter razumevanje za njihove probleme. Med drugim pa se tudi zbirajo dragocene informacije za morebitne nadaljnje analize, na podlagi katerih bi se lahko izboljševalo delovanje različnih socialnih služb, ki so namenjene reševanju tovrstne problematike.

 

K poslušanju Klopce pod svobodnim soncem na Radiu Študent vsako drugo soboto v mesecu ob 20h ste vabljeni vsi in uho vas naj ne boli!