Glasbena delavnica

Projekt Glasbeno uglaševanje Kraljev ulice se je izoblikoval na pobudo udeležencev glasbenih delavnic, ki se odvijajo v dnevnem centru društva Kralji ulice. Po nekaj mesečnem trajanju delavnic se je pojavila potreba po “dvigu delavnic na višjo raven”, kar konkretno pomeni, priskrba novih inštrumentov, potreba po številnejšem javnem nastopanju in po eventualnem zabeleženju avtorske glasbe in besedil, ki so nastala tekom delavnic, v avdio obliko.

Foto: Jean Nikolić

»Če smo natančnejši, nam je studio zgradil Aleš Žumer – Šembrek kar v dnevnem centru Kraljev ulice, polletne priprave pa so bile v bistvu delavnice izdelovanja inštrumentov, kjer smo si pod mentorstvom Samota Kutina in Andreja Fona naredili iz recikliranih in drugih materialov svoja glasbila in se naučili igrati na njih.«

V ta namen se je izoblikovala tudi ideja po združitvi glasbenih in likovnih-ustvarjalnih delavnic, kar konkretno pomeni sodelovanje obeh skupin pri izdelavi novih zanimivih eksotičnih inštrumentov, kateri so se izdelovali pod mentorstvom izkušenih glasbenikov, ustvarjalcev in poznavalcev tovrstne “obrti” – to sta bila Andrej Fon in Samo Kutin. Z novimi inštrumenti so se povečale možnosti za navdih in ustvarjanje, kar je naprej vodilo še v naslednjo stopnjo, t.j. “ovekovečenje in zgodovinski zapis” glasbenih izdelkov.

V sredo 9. 1. 2013 je bil poseben dan za glasbeno angažirane kralje in kraljice, saj smo se po polletnih pripravah z namenom, da posnamemo CD, končno podali v studio in zabeležili v večnost naše kreativne izlive.

Če smo natančnejši, nam je studio zgradil Aleš Žumer – Šembrek kar v dnevnem centru Kraljev ulice, polletne priprave pa so bile v bistvu delavnice izdelovanja inštrumentov, kjer smo si pod mentorstvom Samota Kutina in Andreja Fona naredili iz recikliranih in drugih materialov svoja glasbila in se naučili igrati na njih. To so bili t. i. metalofoni (neke vrste ksilofoni, vendar iz marmornih kamnov), ektare (enostrunski inštrumenti indijskega porekla z resonatorjem iz pločevinke), balunofoni (trobila iz plastičnih odtočnih cevi in balonov), piščali iz slamic in bambusa, kalimbe (zelo poseben afriški inštrument, ki ustvarja čudovite zvoke preko sploščenih kovinskih paličic), kazuji (trobila, ki se uporabljajo tudi v slovenski goveji muziki) in raznorazna lesena in kovinska tolkala, strgala, oponaševalci dežja ter podobna zvočila.

V priprave je bilo vključeno tudi skupinsko muziciranje in improviziranje na omenjene inštrumente, katerim so se občasno pridružile akustične kitare in redkeje tudi edini električen inštrument – sintesajzer. Tovrstno žvrgolenje, kateremu so po zelo zanesljivih informacijah prisostvovali Zvezdana, Polde, Jasmina, Ibrahim, Marija, Boštjan, Andrej, Iztok, Urška, Jana, Marjan, Tjaša, Mitja in Marja, je sčasoma postalo obredno in v tej obliki – kot instrumentalne meditativne pasaže – je bilo tudi dokumentirano pri ustvarjanju našega izdelka. Skrivni orkester, ki se je oblikoval tekom delavnic in muziciranj, je na snemanju tudi poskrbel za glasbeno podlago izbranim pesmim iz poetske zbirke Lojzeta Smoleta, kateri jim je dal tudi svoj glas. Za kantavtorski hit karikaturnega opisa vpliva določene zelo priljubljene, in sicer legalne opojne substance na življenje konzumanta v enem tednu, kateri je nastal izpod peresa Janija Zupana, je bil zaslužen Polde. Kitarski uvod v preostale žvrgoljivosti na nosilcu zvoka sta odbrenkala Iztok in Mitja, iskreni in epski zaključek, za katerega lahko čisto mirno rečemo, da je konkreten pljunek oz. streznitvena klofuta vsem t. i. resničnostnim in ostalim kvazi šovom, pa je s svojo izpovedjo ob pestri zvočni spremljavi izvedel Marko.

Glasbena delavnica, igrajo Damjan, Muri, Aleš in Irma

Končna bilanca devetnajstih komadov in nabitih štiriinsedemdesetih minut je zvočno zelo barvita in ponuja (od raznoraznih meditativnih potovanj, nagajivih prebliskov in otroških pesmi do resnih izpovednih izbruhov, poigravanja s stereotipi ter čistega muziciranja) lep vpogled v široke kreativne zmožnosti naših uličarjev. Hkrati pa je tudi zelo soliden neodvisen glasbeni produkt ter poslastica za ljubitelje avantgardnih glasbenih prijemov.

Glasbena delavnica trenutno ni aktivna. Čaka na boljše čase.

CD Ulične žvrgoljivosti